![Kuih Seri Muka](http://iresipi.com/images/5439a64320a4c8595f58b15e256096c33231e662.jpeg)
- Masa:
- Penyediaan: 30 Minit | Memasak: 45 Minit | Keseluruhan: 75 minit
Bahan-Bahan:
- Bahan untuk lapisan bawah
- 250 gram beras pulut
- 200 ml santan (sederhana pekat)
- 1/2 sudu teh garam
- 2 sudu teh minyak masak
- Bahan untuk lapisan atas
- 60 gram tepung gandum*
- 1 1/2 sudu besar tepung jagung*
- 70 gram gula pasir
- 2 biji telur Gred A
- 225 ml santan pekat
- 1/2 sudu teh garam
- 150 ml air + 4 helai daun pandan (diblender dan tapis untuk dijadikan air pandan)
- Pewarna hijau(optional)
Cara Penyediaan:
- Cara-cara untuk lapisan bawah
- Bersihkan beras pulut dan rendam selama 10-20 minit
- Toskan beras pulut seketika
- Satukan kesemua bahan2 lapisan bawah.Kemudian letak dalam loyang, kacau supaya minyak masak sekata
- Kukus selama 30 minit
- Keluarkan loyang daripada periuk kukus,tekan pulut sehingga padat/mampat
- Sedia untuk dilapis dengan lapisan atas
- Cara-cara untuk lapisan atas
- Ayak bahan-bahan bertanda* dari bahan lapisan atas
- Satukan semua bahan(lapisan bawah)kemudian blander
- Tuang adunan tepung ke atas pulut tadi dan kukus semula selama 1/2 jam atau sehingga masak
- Balut penutup periuk dengan aluminium foil atau kain bersih supaya air kukusan tidak menitik di atas permukaan kuih
- Sejukkan betul-betul sebelum keluarkan dari acuan lompang.Siap
- tips:sblum tuangkan adunan tepung bewarna hijau,tuangkan sedikit adunan yg bewarna putih dahulu dan kukus sekejap, ini bertujuan supaya adunan warna hijau tidak meresap dicelah-celah pulut. .jadi baru nmpak kemas
No comments:
Post a Comment