![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi7LLY_09jrPzF6jUiP2lCC_lpON2DiZWMwAWFfMa8E2KbeKpM_XV0CaY4GNKXnmAD6HPeg89bwwqg5fnHRZXYp0Tw3k9tPeP74VmPXkjU8XW6eANFd1aNcam7ogV5UzVVDP-PLFJOu0D4/s320/2450891005_9375eb3cc1.jpg)
huhh, kalau balik selangor hari-hari makan laksa penang sebab orang kelantan buat lain sikit dari orang lua kelantan . my favourite
Bahan bahan
Laksa
2 kg ikan kembung - rebus & ambik isi
2 biji bawang besar
15 bawang merah
2 ibu jari belacan
1 senduk cili kisar
1 senduk cili kisar
22 keping asam keping
2 bunga kantan - belah 4
1 ikat daun Kesum
Garam
Bahan hiasan
Telur - rebus & belah 2
Timun - hiris
Salad - hiris
Bawang besar - hiris
Bawang besar - hiris
Cili hidup - hiris
Limau kasturi - belah 2
Daun pudina - jika suka
Limau kasturi - belah 2
Daun pudina - jika suka
Cili padi - jika suka
Otak udang - jika suka
Otak udang - jika suka
Cara cara:
Rebus ikan dan air rebusan disimpan untuk dibuat kuah. Blend isi ikan jangan sampai hancur kerana saya suka kuah yang terasa isi ikannya. Bahagian kepala ikan dan tulang diblend dan ditapis airnya.
No comments:
Post a Comment